Datacolor Spyder5: Zelf je monitor kalibreren voor betere kleurweergave

Je beeldscherm kalibreren, dat klinkt ingewikkeld. Een beetje zoals een piano stemmen. Toch is het in de praktijk helemaal niet zo lastig om dit zelf te doen. Er zijn verschillende apparaten te koop die dit prima voor je regelen. Maar waarom zou je het eigenlijk doen? En hoe gaat het in zijn werk?

Beide vragen heb ik de afgelopen tijd regelmatig van lezers gehad. Dus wat doe je dan? Uitgebreide laten zien hoe dit proces in zijn werk gaat, en wat de toegevoegde waarde voor jou is. Soms is een onderwerp voor een blogpost verzinnen zooooo makkelijk. In deze review ga ik aan de slag met een handig stukje gereedschap voor het kalibreren van je monitor, de Spyder5. Deze sensor en de bijbehorende software is ontwikkeld door de firma Datacolor en zij hebben een proefexemplaar beschikbaar gesteld. Inmiddels gaat het bedrijf al zo’n 45 jaar mee, dus je hoeft er niet aan te twijfelen of ze wel genoeg ervaring hebben.

Waarom kalibreren?

Goede vraag. Gelukkig is er ook een heel goed antwoord beschikbaar. Het kalibreren van je beeldscherm heeft namelijk als voordeel dat de weergave van kleuren dichter bij de realiteit komt. Stel je bent fotograaf en hebt een prachtig portret geschoten van een model. Het beeld is geweldig scherp, de compositie is uitmuntend, maar heeft net iets teveel rood in de kleurbalans. Geen probleem natuurlijk, want dit trek je prima recht in je favoriete fotobewerkingssoftware. Maar wat als je beeldscherm veel te rood is ingesteld, en het beeld eigenlijk helemaal niet te rood is geschoten? Dan pas je de foto eigenlijk op de verkeerde basis aan, en stuur je hem straks misschien wel met veel te weinig warme tinten de deur uit. Om die reden is het dus verstandig om je beeldscherm te kalibreren.

2018-03-05T08:31:36+00:00
Translate »